10/12/2009

Biralı Börek


 
Karım kızıyor, kızım seviyor. Aslında karımda seviyor, lakin börek yapılınca yeniyor.
Nihayetinde can simitleriyle dolaşmak zorunda kalıp, aç kaldığımız zaman oralardan yakmak için kullanıyoruz.
Bira yerine sonraki börekte şarap kullanamayı düşünüyorum.
Alkollü içecek kullanmak istemeyenler sebze suyu yada yoğurt kullanabilirler. Sonuçta alkol uçuyor....
çok hafif bir börek, kahvaltıda öğle saatinde, yada öğün geçiştirmek için fena değil.



malzemeler:
4. bardak un
bira,
2 yumurta.
1 tatlı kaşığı bira mayası( yaş maya da kullanabilirsiniz.)
kekik, kırmızı biber.
1 bardak zeytin yağı.
yoğurt.(yoğurdu bir yumurta sarısı ile karıştırın)
bir yemek kaşığı tereyağı. ( ocakta kızdırmadan fırça ile sürülebilecek  kıvamda olsun.)
hamurun hazırlanması ve yapılışı:
Unu bir kaba eleyin. tuzu ve mayayı ekleyin karıştırın. yumurtayı içerisine kırın. hamurun alabildiği kadar birayı azar azar ekleyin.(hamur böreklik kıvama gelecek kadar) sonra 15 dak. dinlenmeye bırakın.

İlk önce bir miktar tereyağı ile tepsiyi yağlayın.
hamurumuzu 6 eşit parçaya bölün. her birini. tepsiye sığacak şekilde un ve merdane ile açın.
tepsiye ilk katı serin 1 kaşık zeytin yagı ile yağlayın.( yağı kaşığın arkası yada fırça kullanarak yayabilirsiniz.)
diğer katlarada aynı şekilde 1 kaşık yağla yağladıktan sonra son katı serin.önce tereyağını dahasonra  üzerine hazırladığımız yoğurtlu karışımı sürün pişirmeden önce dilimleyin. Kekekik ve kırmızı tozbiber serpiştirip 180 derecede fırında pişirin. Altı kızarınca çıkarın.
Aslında peynirlisi ve sebzelisi daha güzel oluyor. Kızım in sade sevmesinden mutevellit sade yapmak durumunda kaldım. Şaraplıyı peynirli yapmayı düşünüyorum. Ama önce güzel bir elma şarabı bulmak lazım.
Afiyet olsun.
Yorum Gönder