2/03/2010

yaşasın pizza



















Geçen hafta Swiss otel izmir in pizza kursuna katıldım. Güzel ve eğlenceliydi . Güzel insanlar vardı. uzunca süredir yaptığım yiyecekleri koyamıyorum blog a. Sebebi geniş, açlıktan gözümüz döndüğü için bir çırpıda yiyip bitiriyoruz. fotoğraf çekmeye zaman kalmıyor. yada ortam ve zaman buna müsait olmuyor. pizzanın başına gelende yine bu oldu . Yapıyorum fotograf çekmeye fırsat olmadan bitiyor. Kızların evde olmadığı bir gün tek başıma yapıp çekeceğim fotoğrafları. şimdilik fotoğraflar kursta tanıştığım yılın yeni babası
Levent Sürücü nün.

Daha öncede pizza yapıyordum lakin, küçük bir iki ayrıntıyı atlıyordum.
Atladığım noktalar:
-Kurumaya kullanmayın. Hamur lezzet ve kıvam olarak aynı olmuyor.
-Hamura sürülen domates sosu ben pişiriyordum. Pişirmeyin.
-Malzemelerin bir kısmının daha önceden yarı pişirilmesi gerekliymiş. Ben pişirmiyordum. Doğal olarak çiğ kalıyorlardı.
-Peynir mozerella sız olmuyor. Kaşarlar ve diğer peynirler fazla kuru ve yağlı geliyor. Mozerella ile karıştırılması öneriliyor.
-Rokfor peynir ise galiba İtalyan pizzanın kralı onsuz sofra eksik kalıyor.
-pizzaları nasıl yuvarlak açıyorları dert etmiştim kendime. dert etmeyin.bir tabak yardımı ile yuvarlak hale getirebiliyorsunuz.


Diğer husus sofrayı fırına yakın kurar sanız. yemeğe eşlik etme şansınız oluyor. Aksi taktirde sofra ile fırın arasında mekik dokumaktan helak olabilirsiniz. Kursta elimi bile sürmedim. bol bol yedim:)
Yada evinize bir taş fırın yaptırıp topluca pişirip şarap pizza partisi verebilirsiniz.
tarife geçelim.

Hamuru :



















500 gr Un, 220 ml Su, 10 gr Yaş maya, 1 T.kaşığı Şeker, 1 Ç. Kaşığı Tuz, ½ fincan Zeytinyağ

Hamurun Hazırlanışı

Un genişçe bir kaba alınır. Yaş maya elle ufalanarak içine katılır.Şeker ve tuz ilave edilir. Oda sıcaklığında su içine yavaş yavaş katılır. Hamur iyice yoğrulup üstüne nemli bir bez kapaıtılır. Ve hamur en az 1 saat dinlenmeye bırakılır. Eğer daha sonra hamuru kullanmak isterseniz., hamur streç filmle kaplanır ve bu şekildeki buz dolabında 4-5 gün saklanabilir.

Üst malzeme
İtalyan usulu sebzeli pizza için :

Kabak,patlıcan,biber ,soğan,peynir (kaşar,mozerella,rokfor,teneke tulumu, ve uygun olanlar) çam fıstığı,zeytin ve uygun talar da eklenebilir.



















Hazırlanışı:
biz ızgara yaptık ama....
- Dilimlenmiş kabak, patlıcan, biberler , bir kap içine konan zeytinyağ, karabiber,tuz,şeker ,sarımsak ile karıştırılıp marine edilip daha sonra ızgara tavada çiğliği gidecek şekilde öldürülür.
- Soğanlar ince piyaz soğanı gibi doğranır. Daha sonra bir kap içine konan zeytinyağ ,tuz,şeker karamelize edilir.

Sos



















Soyulmuş ve doğranmış 1 kg domates derin bir kaba konur.
İçine 1 kaşık zeytinyağ, 1-2 dis sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker, göz kararı tuz,
hepsi karıştırılıp robottan geçirip sos haline gelir .
daha sonra içine karabiber, fesleğen, kekik,  isteğe göre (reyhan)

Yaşasın pizza


















(Bu alet önemli hamuru açtıktan sonra delikler açmaya yarıyor. delikler açmazsanız altı pişmiyor, hamurun.. Yerine çatal kullanabilirsiniz.)

Hamurdan bir avuç içi kadar hamur alınır. Elin parmakları ile içe içe yoğrularak yuvarlak yapılır.Daha sonra merdane ile açılır. Açma işleminden hamur yapışmasın diye un altına – üstüne serpilir. Buda hamuru sertleştirir. Hamur açma işlemi bittiğinde açılan pizza hamuru silkelenip üzerindeki fazla un atılır. Hamura delikler açılır çatalla. Üzerine sos sürülür.üstüne mozerella peynir (veya diğer peynir çeşitleri kullanılır) konur daha sonra marine edilmiş sebze grubu (patlıcan,biber,kabak, kavrulmuş soğan) konur. Fırın önceden 200 dereceye ısıtılıp hazır beklenir.Hazırlanan pizza içine konup 10 dk sonra kontrol edilip çıkarılır yenir :)

Pizzalar
Yorum Gönder